torstai 26. joulukuuta 2019

TUTKINTAPYYNTÖ/VETOOMUS

Me allekirjoittaneet pyydämme / Pyydän kunnioittavammin, että valtakunnansyyttäjä tutkii, ovatko ne eri tahot, jotka ovat julkaiseet Syyriassa sijaitsevalta al-Holin kokoamisleiriltä saapuneiden kahden viranomaisten huostassa olleen lapsen valokuvan, syyllistyneet rikoslain 8. pykälässä mainittuun yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai törkeään yksityiselämää loukkaava tiedon levittämiseen. Lapset ovat alle 10-vuotiaita. Kuvat on julkaistu internetin eri viestintäkanavissa. 

Rikoslain mukaan joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Mainitun lain 8a kohdassa mainitaan, että jos yksityiselämää loukkaavassa tiedon levittämisessä aiheutetaan suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lain mukaan tekijä syyllistyy törkeään kunnianloukkaukseen silloin kun rikoksen vaikuttimena on rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus taikka niihin rinnastettava muu peruste, sovelletaan, mitä oikeushenkilön rangaistusvastuusta säädetään.

Valtakunnansyyttäjä voi antaa määräyksen syytteen nostamisesta, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen ja erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista.
Valokuvan ovat julkaisseet ainakin oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka Twitter-tilillään ja Uusi MV-lehti verkkosivuillaan.

Jos osallistutte pyyntöön, lisätkää nimenne ja kotipaikkakuntanne alla olevaan kommenttikenttään.  Mikäli mahdollista, käyttäkää kommentointiin Google-tiliä, jos haluatte hallita kommenttejanne jatkossa. Jos kommentoit nimettömänä, et voi muokata tai poistaa kommenttiasi. Myös Facebook- tai muuta www-osoitetta on mahdollista käyttää nimen lisäksi. 

Allekirjoitukset jäävät aluksi tarkistusjonoon roskapostin ja häirinnän välttämiseksi.

Tämä vetoomus tullaan lähettämään tiedoksi valtakunnansyyttäjälle tammikuun 2020 aikana.


Vetoomus on alun perin luotu RASMUS ry:n Facebook-ryhmässä 25.12.2019.  Vetoomuksen on allekirjoittanut kahden vuorokauden aikana 27.12. mennessä noin 900 henkilöä. Koska vetoomukseen osallistuminen on mahdollista vain ryhmän jäsenille ja koska useat eivät käytä Facebookia, tarjoamme kaikille allekirjoitusmahdollisuuden tätä kautta.